Pozitionarea Corecta a Luminilor in Locuinta

Pozitionarea Corecta a Luminilor in Locuinta

Iluminatul corect al unei incaperi trebuie sa tina cont de activitatile desfasurate acolo, de atmosfera pe care vreti sa o creati dar si de obiectele pe care vreti sa le puneti in valoare.

Lumina, o joaca complexa - Este aspectul asupra caruia nu doar un simplu proprietar are nesiguranta dar si designerul de interior poate avea dubii, de aceea pune intrebari, insista pe acest subiect si chiar cere ajutorul in cazul unui proiect solicitant.

Sursa de lumina din plafon in general este prezenta in cele mai multe dintre spatiile casei. Poate fi lustra, candelabru, plafoniera, linia de spoturi incastrate sau pe sina, cornisa luminoasa etc. 

In functie de preferinte se poate opta pentru simplitatea utila sau diversitatea atmosferica. Folosind corpuri de iluminat doar in zonele principale ale incaperii putem acoperi necesarul de lumina al acesteia. Daca alegem sa oferim un plus de diversitate spatiului, conuri sau linii de lumina, umbre geometrice care cad pe pereti sau pardoseala; ne putem juca cu pozitionarea luminilor generatoare de atmosfera: aplice, veioze, lampadare.

Lumina poate da nastere unor zone de mister, punerea in valoare a unor anumite piese de mobilier sau finisaje. Ori pur si simplu… intimitate.

living room

Iluminatul Camerei de Zi

Livingul nu mai este doar acel loc in care iti primesti oaspetii, te uiti la TV sau iti petreci activitatile din timpul zilei impreuna cu familia. Aceasta incapere in cele mai multe cazuri deserveste si rolul de zona pentru luat masa, servit cafeaua sau poate integra chiar si un minibar. Gama variata a tipurilor de surse pentru iluminat in living este cu certitudine o necesitate.

Pentru iluminatul de ansamblu se pot folosi plafoniere centrate pe spatiul incaperii sau centrate pe zone, in functie de compartimentare. Se pot realiza scafe din rigips construite la intersectia plafonului cu unul sau mai multi pereti in care se pot incastra spoturi directionabile. 

Pentru masa de dining se recomanda iluminarea locala prin agatarea de plafon a unor suspensii sau pendule, mimin doua; care sa coboare pana la in jur de 60 cm deasupra acesteia pentru a nu deranja contactul vizual intre participanti. Astfel veti obtine o nota de eleganta deosebita si un plus de confort in activitatea de servit masa. Pe acelasi principiu se poate merge si in zona arondata masutei sau masutelor pentru servit cafeaua.

bucatarie design

Iluminatul din Bucatarie

Bucataria este unul dintre cele mai solicitante spatii. Aici lumina nu doar creeaza atmosfera, aici ea ne poate feri de accidente, ne asigura igiena, ne face mai eficienti si, daca este amplasata corespunzator aceasta ne poate chiar avertiza daca am lasat usi sau sertare deschise.

Este nevoie de o sursa principala pe plafon care sa acopere necesitatea generala de lumina difuza a incaperii. Nevoia luminii pentru zona blatului de lucru a devenit tot mai comuna din motive evidente. Nimeni nu vrea ca briosele sa para aurii doar pentru ca lipseste o sursa de lumina pe care sa va puteti baza. 

Aceasta poate fi oferita de niste profile cu banda led incastrate sau aplicate sub corpurile suspendate ale mobilei de bucatarie. Efectul pe care il ofera reflectia acestor benzi led in sticla dintre corpurile suspendate si blatul de lucru este de neinlocuit. 

Spoturile incastrate sau aplicate pe tavan, deasupra zonei de lucru sunt o alternativa buna deasemenea. In acest caz fronturile mobilierului pot fi lucioase pentru a evidentia conurile de lumina emanate de acestea.

Luminile suspendate deasupra mesei trebuie sa fie pendule sau suspensii. Acestea joaca un rol decorativ impresionant, insa in combinatie cu utilitatea pe care o confera vor invita pe oricine sa se relaxeze sub lumina lor imbietoare.

dormitor design interior

Lumina in Camera de Odihna

Dormitorul - spatiul placerilor sau al reculegerii. Cere o lumina centrala blanda cu abajur opac care sa ofere o lumina difuza, placuta ochilor obositi. Luminile controlate individual sunt o necesitate in acest tip de incapere - fie ele aplice, veioze sau suspensii deasupra noptierelor. Asigurati-va ca vor exista tipuri de lumini cu intensitati diferite pentru a acoperi situatiile in care va doriti fie vizibilitate ridicata fie lumina pentru citit sau lumina de veghe.

design dressing

Iluminatul din Dressing

Pentru Dressing-Room , cele mai practice sunt benzile cu LED incastrate in mobilier si spoturile directionale fie pe bara, fie aplicate pe tavan. Masuta de toaleta ar trebui asezata in dreptul unui geam pentru a beneficia de lumina naturala pe timpul zilei si ideal ar fi sa dispuneti si de o sursa de lumina in lateralul oglinzii. Nimeni nu isi doreste umbre sub arcada, sub nas, sub pometi sau barbie.

iluminat baie

Lumina din Baie

Baile nu pot fi niciodata prea luminoase. Cu unele exceptii, in general acestea cer foarte multa stralucire pentru a pune in valoare finisajele ceramice. Sursele de iluminat trebuie pozitionate astfel incat sa completeze fiecare punct cheie al camerei; cum ar fi oglinda unde pozitionarea recomandata a aplicelor este lateral fata de ea, nu deasupra acesteia sau o banda led care poate scoate in evidenta o zona placata cu o ceramica iesita in relief, sau un panou decorativ din muschi stabilizati.

hol iluminat

Lumina de pe Hol

Holul este primul spatiu care va dezmorteste dupa gerul iernii si tot acesta va racoreste intr-o zi torida de vara. Acest spatiu este liantul dintre cele mai multe dintre camerele locuintei dumneavoastra. Dat fiind ca toate drumurile duc prin hol, acesta merita iluminat astfel incat sa reflecte confortul pe care il urmariti.

Cum cele mai comune holuri sunt culoare lungi si inguste, acestea pot fi foarte usor iluminate cu spoturi cilindrice aplicate sau spoturi orientabile pe sina. 

Spatiile mai mici, sau cu forme in care proportiile sunt mai egalizate se pot folosi plafoniere cu abajur opac sau din material textil astfel incat lumina pe care o primeste spatiul sa fie cat mai difuza si uniforma.

iluminat birou

Lumina in Spatiile de Lucru

Intr-un spatiu tipic pentru Birouri, nivelurile de lumina, unde de cele mai multe ori aceasta este una artificiala, sunt distribuite uniform de o grila de corpuri fluorescente, iar apoi sunt de cele mai multe ori completate cu surse suplimentare deasupra fiecarei mese de lucru (birou) sau punct comun de interes.

Accesari: 2930
WhatsApp Messenger SVG
Facebook Messenger SVG