Amenajare Bucatarie Mica de Apartament

Amenajare Bucatarie Mica de Apartament

Piata imobiliara traieste inca odata o crestere substantiala dupa criza din anul 2008, drept urmare tot mai multe cladiri rezidentiale sunt ridicate in marile orase. Faptul ca putem achizitiona un astfel de apartament inca din faza de proiect, face mai usoara decizia privind compartimentarea interioara pe care ne-o dorim.

Un living open space in care este inclusa si bucataria este foarte estetic si usor de amenajat datorita spatiului generos pe care ti-l ofera insa vine si cu dezavantaje. Cel mai mare dintre ele este faptul ca nu ai posibilitatea gatirii unei mese fara a imprastia mirosul in restul spatiului. Asadar tot mai multi romani revin la clasicele bucatarii care pot fi inchise cu usi.

Proiectantii si constructorii acestor blocuri ofera tot mai putina atentie unui spatiu destinat bucatariei, concentrandu-se in general sa obtina zone de zi cat mai generoase. Prin urmare fie ca ne place sau nu, bucatariile mici fac parte in general din aceste apartamente. Provocarea este sa putem organiza un astfel de spatiu incat sa devina functional, practic si cel mai important, sa arate foarte bine.

In proiectul pe care il vom detalia mai jos este vorba despre o bucatarie care are o suprafata de doar 7 metri, avand o latime de 1.80m si o lungime totala de 3.90m.

Sticla Termorezistenta Bucatarie Tapet Bucatarie Scaune de Bar

Recompartimentarea Zidurilor

La fel ca in multe alte cazuri in care bucataria are un spatiu atat de mic, luatul mesei in familie sau alaturi de prieteni devine o piedica evidenta, drept pentru care decizia de a muta zona de dining in Living a fost usor de luat. Dat fiind faptul ca Livingul si Bucataria au un perete comun, am decis crearea unui gol de geam intre aceste doua incaperi care, alaturi de o tejghea construita la baza geamului sa deserveasca rolul de tranzit al veselei si alimentelor intre cele doua incaperi mult mai rapid si eficient.

Construirea Scafelor din Rigips

Tavanele reprezinta o parte semnificativa dintr-un spatiu, de cele mai multe ori acestea sunt egale ca dimensiuni cu suprafetele de pardoseala. Imaginati-va ca podeaua dumneavoastra ar ramane decorata doar intr-o culoare uni, sa zicem un linoleum alb. Nu suna prea elegant, nu-i asa? 

Pastrand proportiile, cam acelasi lucru se intampla si la tavane. Daca ar ramane drepte, plate, finisate doar cu o volpsea lavabila ar deveni monotone si plictisitoare. Uneori nu este suficient sa le adaugam doar clasicele profile de imbinare intre ele si pereti, ele cer sa ne jucam impreuna, sa le oferim diferite forme.

In aceasta bucatarie am decis sa construim o scafa din rigips din care sa coboram cele doua corpuri de iluminat deasupra zonei de luat masa.

Alegerea Usilor Interioare

Stilul ales in aceasta amenajare este unul modern, minimalist iar acesta ne-a facut ca decizia privind usile folosite in tot apartamentul sa fie identice. Noi am ales sa folosim usi simple, albe din colectia Porta Decor, model P ale producatorului Porta Doors.

Tapet Bucatarie Scaune Bar Suspensii Bucatarie Suport Flori Bucatarie Suport Tacamuri Bucatarie Roleta Geam

Alegerea Finisajelor Pentru Pereti

Peretele comun cu Livingul este decorat cu un tapet Rebel Walls R12891 pentru a aduce un plus de spatiu si adancime prin modelul sau abstract, plin de veselie si dinamism. Am vrut ca acest perete sa completeze alaturi de celelalte elemente un design unic, elegant, energic.

Pentru peretele exterior, cel comun cu terasa am decis sa folosim o vopsea lavabila de la deja consacratul producator Caparol, si anume Granit 10 pentru a evita crearea unei zone monotone si pentru a oferi contrastul cerut de celelalte elemente ale incaperii.

Peretele cu mobilierul, alaturi de cel cu usa si scafa din rigips construita deasupra zonei de luat masa sunt finisate folosind o vopsea lavabila cu provenienta dintr-un climat mediterranean. Tambour Paints este un producator din Israel care nu doar ca produce vopsele de inalta calitate insa acestea au si denumiri care iti vor desena zambete pe fata atunci cand le vei citi. Noi am ales sa folosim Open Sesame 0012P din minunatul lor paletar de culori.

Plinta folosita intre pardoseala si pereti era necesar sa sa fie dintr-un polimer rigid pentru o rezistenta ridicata la umezeala, socuri usoare si uzura. Pentru asta am ales un produs Elegance Decor, si anume Plinta Decorativa din Polimer Rigid S8. Pentru imbinarea dintre pereti si tavan am folosit Cornisa Decorativa din Polimer Rigid C9 tot produs al celor de la  Elegance Decor. Finisajul acestor profile, executat conform recomandarilor oferite de catre producator fac ca imbinarile dintre profile pe lungimea lor sa fie perfecta, insesizabila, ca si cand ar fi un intreg. Ambele profile (plinta si imbinarea cu tavanul) impreuna cu plafonul le-am vopsit cu o vopsea lavabila alba.

Tapet Bucatarie Scaune Bar Suspensii Bucatarie Suport Flori Bucatarie Suport Tacamuri Bucatarie Roleta Geam

Alegerea Pardoselii

Datorita faptului ca apartamentul beneficiaza de un sistem de incalzire in pardoseala am ales ca pe suprafetele dominante din acesta sa folosim ceramica fabricata in Italia, producator Del Conca. In materie de coloristica am decis ca este necesar sa folosim o culoare neutra insa pentru a evita senzatia de rece am ales ca aceasta sa fie o imitatie de lemn. Cel mai potrivit ni s-a parut a fi modelul Taupe din colectia Vignoni, placi cu dimensiunile de 1200x200mm montate tesut.

Intercalarea dintre placi trebuie facuta conform recomandarilor oferite de fiecare producatori in parte insa ca termen general, daca teserea lor se face pe suprafete mai mari de 300mm riscati sa obtineti zone „bombate” din cauza faptului ca placile care au lungimi semnificative tind sa se inconvoaie. Montajul lor tesut pe suprafete mai mici (150-300mm) atenueaza vizual aceasta problema. Noi am optat pentru un montaj format dintr-o intercalare de 150mm la fiecare doua placi, apoi o revenire de 300mm.

Alegerea Corpurilor de Iluminat

Pentru ca suprafata bucatariei este mai putin generoasa, necesitatea luminii devine deasemenea redusa asa ca, am decis sa coboram deasupra zonei de luat masa cu doua pendule moderne MYP536PL-01YW care ne completeza tapetul cu formele conice de lumina oferite cu ajutorul abajurul din sticla California. 

Pentru lumina generala ne-am bazat pe cele trei spoturi Polasso 94502 de la Eglo care ofera o nota de eleganta aparte si un flux luminos de 340 lumeni per spot la un consum de doar 3.3W. 

Banda led incastrata sub corpurile suspendate completeaza intr-un mod armonios lumina din bucatarie oferind in acelasi timp efectul de spatiu datorita liniei reflectate in sticla termorezistenta a mobilierului.

Bobilier Bucatarie Mica Chiuveta Blanco Baterie Blanco Sticla Termorezistenta Bucatarie Frigider Samsung MDF Alb lucios

Alegerea Electrocasnicelor si a Obiectelor Sanitare

Avand deja achizitionate o parte din electrocasnice, beneficiarii ne-au solicitat daca putem concepe un mobilier care sa se adapteze unui frigider Samsung RT32K5030S9EO, unei hote incorporabila telescopica Star-Light HAT-260SS, o plita pe gaz cu 4 arzatoare si aprindere electrica Whirlpool GMA 6411 IX si unui cuptor Whirlpool AKZM 8480 S. Solicitarea expresa a unei chiuvete cu capacitate extra larga ne-a facut sa propunem o chiuveta Blanco METRA XL6S alba alaturi de o baterie Blanco MIDA KROM VT.

Alegerea Mobilierului

Tipurile si compartimentarile apartamentelor s-au diversificat extrem de mult de-a lungul anilor asa ca aproape intotdeauna este necesar un proiect de mobilier la comanda, in special pentru bucatarii. Adaptandu-ne la cerintele beneficiarilor am conceput un proiect de mobila incepand cu zona de frigider unde am construit o structura din pal de 36mm (pal dublat) Gri Piatra - Egger cu o inaltime de 184cm astfel incat deasupra aparatului frigorific sa existe spatiul necesar ca acesta sa nu se supraincalzeasca. 

Peste aceasta structura am construit un suprapozabil cu o carcasa din pal de 18mm acelasi Gri Piatra - Egger si un frond din MDF lucios alb. Mai departe am continuat cu un modul de 600mm cu doua sertare ca baza si un modul suspendat, apoi cu un modul de 450mm in care se poate integra o masina de spalat vase incorporabila.

La zona de chiuveta am construit o masca de 900mm si un corp suspendat cu o compartimentare cutie in cutie.  Cuptorul incorporabil a fost asezat intr-un modul de 600mm sub care am construit un sertar iar corpului suspendat i-a fost redusa inaltimea pentru a incorpora hota.

In coltul camerei am construit o coloana cu doua usi in care este integrata centrala termica. Pe zona peretelui cu geam ne-am intors cu un modul de 900mm care ne permite accesul pana in coltul de sub centrala pentru extra depozitare, si ne-am oprit in colt cu inca un modul cu latime de 300mm.

Din acest modul am venit pe peretele cu tapet pentru a crea o zona de luat masa cu adancimea de 300mm si lungimea de 1500mm din blatul de lucru postformat Stejar Hamilton Natur – Egger si am incheiat cu o transversala din pal de 36mm cu acelasi finisaj ca si blatul de lucru.

Intre baze si corpurile suspendate am ales sticla termorezistenta printata pentru aspectul deosebit, modul in care reflecta lumina si pentru o intretinere cat mai usoara.

Pentru zona de luat masa am ales doua scaune de bar Terkan telescopice care permit reglarea inaltimii sezutului intre 62-73 cm, cu finisaj metalic negru si textil de culoare gri.

 

Accesari: 6995
WhatsApp Messenger SVG
Facebook Messenger SVG