Momente de Referinta in Istoria Instalatiilor Sanitare

Momente de Referinta in Istoria Instalatiilor Sanitare

Cu siguranta stii cine a inventat becul, cine a spus prima data ca Pamantul este rotund sau cand a aparut internetul. Te provoc insa sa te gandesti, cum a ajuns apa in casele noastre? Ar fi fost atat de placuta viata de azi fara aceasta utilitate? Din respect pentru oamenii trecutului te invitam intr-o mica plimbare prin mandra si bogata istorie a instalatiilor sanitare.

Infograpfic Istoria Instalatiilor Sanitare

Utilizarea fantanilor s-a evidentiat in anul 10200 inaintea erei noastre: oamenii carau apa in diverse vase in interiorul caselor. Prima toaleta din lume (“water closet” - de aici si denumirea de W.C.) a fost creata in India in anul 2000 i.e.n. Un recipient cu apa trimitea reziduurile prin tevi in scurgeri, ce erau amplasate sub strazi. 

In anul 691 i.e.n. grecii au creat primul apeduct cunoscut in Asiria, intins pe aproximativ 80 kilometri. Acesta includea o sectiune inalta de 10 m care traversa o vale de 300 m latime, sectiune ce facilita transportul apei catre capitala lor, Ninive. 

Hipocrate inventeaza primul filtru pentru apa, un sac numit cartusul filtrant Hipocrate. Scopul filtrului era sa opreasca mizeria din apa pentru ca aceasta sa aiba un gust mai bun. Pana in anul 315 e.n. Roma avea 144 toalete publice. Poate veti fi putin dezgustati sa aflati ca in loc de hartie igienica, toata lumea folosea aceeasi bucata de burete fixata pe un maner din lemn. 

Sa derulam putin inainte. In 1596, Sir John Harrington a inventat prima toaleta cu functie de jet de apa. Data viitoare cand trageti apa, spuneti numele lui. Cele mai multe orase mari din Europa si Statele Unite au inceput sa construiasca sisteme de conducte pentru uz personal in jurul anilor 1800. Toaletele cu jet de apa au inceput sa apara in jurul anilor 1890, dar abia in 1920 au devenit o obisnuinta in casele clasei de mijloc si a clasei muncitoare. 

Sistemele de dedurizare a apei au aparut in 1903 si permiteau producerea unei ape cu duritate redusa, demineralizata. In 1986 prima toaleta cu senzor a fost inventata in Japonia.

Sursa Infografic: Plumber24hours.co.uk

Accesari: 965
WhatsApp Messenger SVG
Facebook Messenger SVG