Sfaturi Utile Pentru Amenajarea Unui Dormitor

Sfaturi Utile Pentru Amenajarea Unui Dormitor

Daca veti fi uimiti sa aflati ca ne petrecem aproximativ 26 de ani dormind, veti fi si mai uimiti sa aflati ca ne petrecem 7 ani incercand sa adormim! Iata de ce este extrem de important sa petrecem acest timp intr-un spatiu linistitor, relaxant, un spatiu ce imbina functionalitatea cu stilul dumneavoastra personal. Merita sa investim timp si efort pentru acel spatiu intim unde ne retragem dupa o zi obositoare pentru odihna si refugiu. 

Planificarea si organizarea unui dormitor pot fi actiuni destul de coplesitoare daca nu sunteti foarte familiarizat cu designul interior. De aceea, venim in ajutorul dumneavoastra cu multe idei si sfaturi pentru crearea unui adevarat sanctuar in dormitor. 

Decoratiuni-dormitor-1

Paleta de culori

Unul dintre primii pasi in decorarea unei incaperi este alegerea paletei de culori pe care o veti folosi. Acest lucru va influenta urmatoarele actiuni si alegerea mobilei sau a altor piese din incapere. 

De mare ajutor este sa aveti idee de regula din design denumita 60-30-10. Aceasta regula stabileste procentul culorilor folosite pentru decorul unei camere. 

60% va fi culoarea principala, de obicei culoarea care va defini acea camera incluzand culoarea peretilor, canapelei sau patului, poate culoarea dominanta a covorului

30% din procent reprezinta culoarea secundara, culoare ce se va imbina cu cea principala dar va fi suficient de diferita pentru a oferi contrast. Puteti folosi aceasta culoare pentru piese de accent, scaune, lenjerie, perdele, poate un perete de accent. 

Procentul de 10% este denumit de multe ori si procentul distractiv, decoratiuni, perne, lampi, tablouri, etc. Poate fi mai indraznet sau mai subtil, depinde de tonul pe care il veti oferi camerei decorate. 

Dormitor viu colorat

Culorile au un rol extrem de important in crearea unei atmosfere in dormitor. De aceea, zugravirea este prima actiune ce trebuie facuta in decorarea unei camere. In cazul unui dormitor nu va recomandam sa alegeti culori indraznete ci mai degraba nuante linistitoare si o paleta de tonuri monocromatice. Nuantele blande de albastru, lavanda, verde sunt considerate calme si senine, dar puteti opta si pentru popularul gri, linistitor si elegant.

Alegerea unei nuante calde va aduce mai multa lumina naturala in incapere, va contribui la odihna si relaxare in detrimentul unei suprastimulari a simturilor inaintea somnului. 

Puteti alege si albul, este o nuanta ce are ca efect reducerea stresului si evoca o ambianta pasnica. Adaugati modele si texturi naturale sau lemn pentru a oferi profunzime si caldura dormitorului.

Fototapet in dormitor

Tapetul in dormitor

Fototapetul sau tapetul poate fi o buna idee pentru peretii unui dormitor, va insufleti camera si va adauga textura si caldura. Un tapet cu un model delicat este un truc foarte bun ce poate mari vizual un spatiu mic, iar un tapet cu un design indraznet este o alegere perfecta daca daca doriti un dormitor spectaculos. Tapetul va ajuta sa creati o tema anume, fie ea din natura sau urbana, sau sa adaugati un perete de accent acolo unde doriti sa atrageti atentia.

Covorul in dormitor

Podeaua

Podeaua unui dormitor este ultimul lucru pe care picioarele il ating inainte de a urca seara in pat si primul lucru atins in fiecare dimineata. 

Covorul este cel care poate spori considerabil sentimentul de confort si se potriveste cel mai bine descrierii de moale, pufos, cald. Este o alegere buna si foarte populara putand completa orice tip de design si viziune. 

O alta optiune buna pentru podea este parchetul, o varianta accesibila ca si cost, durabila si prezentabila. Puteti proteja parchetul pentru o perioada indelungata de timp adaugand covoare in zonele mai circulate. 

mobilier dormitor la comanda

Amplasarea mobilei

Desi poate parea ca nu aveti prea multe optiuni in amblasarea mobilierului in dormitor, este bine totusi sa puneti pe hartie cateva variante, tinand cont de estetica, functionalitate dar si de directia luminii naturale. 

Incepeti cu patul, apoi organizati restul mobilei in functie de pozitia lui. Ganditi-va de cat spatiu de depozitare aveti nevoie si ce buget aveti alocat pentru aceasta sectiune. Achizionati mobila de dimensiuni care sa nu aglomereze inutil spatiul dormitorului, cea mai potrivita fiind mobila la comanda. Probabil va fi putin mai costisitoare, dar va eficientiza folosirea spatiului si va arata mult mai bine intr-un dormitor mic sau unul cu o asezare atipica. 

Alegeti piese simple si elegante de mobilier, indiferent de stilul de design adoptat. Mobilati doar cu strictul necesar: pat, una sau doua noptiere, un dulap si un scaun. Daca aveti loc, puneti si o comoda cu sertare. 

Pat cu noptiere dormitor

Patul

Punctul de start al amenajarii dormitorului este patul, deoarece este o piesa masiva ce va “dicta” amplasarea celorlalte piese. In cazul in care aveti un dormitor spatios este o alegere buna sa plasati patul in centrul peretelui principal, asezand apoi cate o noptiera de fiecare parte a sa. Astfel ambele persoane ce utilizeaza patul vor avea libertatea de a se da jos sau de a se urca fara a-l deranja pe celalalt. 

In cazul in care aveti un dormitor mai mic, luati in considerare amplasarea patului intr-un colt, astfel incat sa va ramana mai mult spatiu pentru alte piese necesare de mobilier. 

pat mic dormitor

Dimensiunea patului din dormitor

In alegerea unui pat nu trebuie sa va limitati doar la aspect sau dimensiune, ci mai degraba sa va orientati spre nevoile pe care le aveti. Poate ar fi in sprijinul dumneavoastra un pat cu spatiu de depozitare dedesubt, cu somiera sau cu rafturi incastrate, sau chiar cu lada de depozitare. Daca aveti un dormitor de dimensiuni reduse nu ocupati spatiul si asa mic cu un pat king size. Un pat queen size sau un pat dublu ar putea sa fie suficient pentru odihna a doua persoane. Nu in ultimul rand, alegeti cu grija salteaua. In cazul in care va reamenajati dormitorul, luati in considerare schimbarea saltelei daca aceasta are mai mult de 7 ani, iar daca nu este cazul sa schimbati deocamdata salteaua dar doriti sa ii aduceti o imbunatatire, puteti achiziona un topper. 

lumina din dormitor

Lumina din dormitor

Dormitoarele au nevoie de lumina naturala pe timpul zilei, dar pe timpul verii razele soarelui si caldura pot fi destul de deranjante. Pentru a combate caldura puteti pune jaluzele si draperii opace sau o varianta mai moderna de obloane. Nu ignorati totusi designul traditional cu perdele, ele pot oferi camerei eleganta si in functie de model pot fi un punct vizual de atractie. 

Desi lumina naturala este importanta, este foarte probabil sa petreceti mai mult timp in dormitor dupa lasarea intunericului. Pentru a avea un spatiu relaxant trebuie sa maximizati potentialul luminii artificiale si sa arajati lumina “in straturi”. O lumina ambientala va fi in tavan, aplice pe pereti pentru o lumina blanda, veioze pe noptiere pentru citit. Fiecare corp de iluminat ar trebui sa aiba intrerupator separat, ca sa puteti lumina doar zona dorita, dar si temporizator pentru ajustarea intensitatii luminii. 

decoratiuni dormitor

Decoratiuni si accesorii in dormitor

Ultimul pas in amenajarea unei incaperi este si cel mai distractiv, finisajele si obiectele de decor. Acestea trebuie sa va reflecte stilul si personalitatea. Daca mobilierul dormitorului este in tonuri neutre, puteti aduce culoare si textura prin decoratiuni si mici obiecte de decor: tablouri, perne, covoare, piese unice care vor insufleti camera. 

Acest pas depinde exclusiv de bugetul si stilul dumneavoastra. Puteti investi intr-un covor de calitate ce va aduce eleganta in camera, puteti adauga perne colorate si confortabile, plante ce vor inviora atmosfera, fotografii personalizate, lumanari, tablouri. 

Indiferent de deciziile pe care le luati referitoare la renovarea sau amenajarea dormitorului, alocati timp pentru cercetare, cititi articole, cautati idei de design si poze de inspiratie si veti realiza un dormitor modern, potrivit personalitatii si stilului dumneavoastra.

Accesari: 1596
WhatsApp Messenger SVG
Facebook Messenger SVG