Sfaturi si Metode de Amenajare Pentru Casa Scarii

Sfaturi si Metode de Amenajare Pentru Casa Scarii

Cuprins:

Dorinta de a fugi din locurile aglomerate si compacte asa cum sunt apartamentele din blocurile rezidentiale este din ce in ce mai populara in randul tinerelor familii cu copii mici. Toti vor sa-si cumpere sau construiasca o casa proprie, insa cum terenurile intravilane sunt tot mai scumpe si amprenta casei la sol nu poate fi intotdeauna generoasa, se opteaza pentru case care au macar parter + mansarda (pentru sporirea suprafetei utile a acesteia). Un asemenea proiect de casa implica semnificativ mai multe costuri insa beneficiile sunt de necontestat.

Orice constructie care se intinde pe mai multe nivele va avea la interior o zona destinata scarii (mai rar acestea se construiesc la exteriorul casei). Scara interioara reprezinta unul dintre cele mai importante posibile pericole atat pentru copii cat si pentru cei mari asadar necesita o atentie suplimentara inca din faza de proiectare.

Impartirea unei scari interioare se face in general in zece elemente:

1. Casa scarii – reprezinta spatiul structural arondat constructiei scarii interioare

2. Rampa scarii – reprezinta zona construita pe plan inclinat unde sunt prezente treptele

3. Podestul scarii – suprafata orizontala care face legatura dintre segmentele (rampele) cu inclinatie diferita

4. Parapetul scarii – reprezinta constructia din zidarie sau alte elemente care contribuie la evitarea riscului de cadere in gol

5. Balustrada scarii – este pozitionata in general deasupra parapetului scarii si poate fi construita din inox, lemn, sticla sau alte elemente

6. Mana curenta – este un ansamblu de elemente atasate deasupra balustradei sau aplicat pe peretele opus care are rolul de a ajuta, sustine si proteja persoanele care utilizeaza scarile

7. Treapta scarii – este elementul scarii care se succede pentru a facilita urcarea sau coborarea

8. Contratreapta scarii – este elementul vertical care face legatura dintre trepte (in cazul scarilor pe structura metalica, in functie de proiect, acestea pot lipsi)

9. Ochiul scarii – este acel spatiu dintre doua sau mai multe segmente (rampe) de scara

10. Vangul scarii – este o grinda centrala sau laterala care permite sustinerea treptelor

Scarile interioare indeplinesc suplimentar functiei practice pe care o au, si un rol decorativ in proiectul de design interior. Acestea trebuie sa se alinieze in rand cu celelalte elemente de decor si sa completeze stilul amenajarii intr-un mod special.

Am pregatit o serie de exemple pentru scari de interior cu una sau mai multe rampe, cu trepte portante, unite, spiralate sau drepte, cu inclinatii diferite. Toate aceste detalii de constructie contribuie intr-o oarecare masura la aspectul final al scarilor interioare si implicit al intregii locuinte. O importanta crescuta in rolul estetic pe care il joaca scarile interioare este oferita de materialele din care sunt construite si finisate acestea.

Scari din Lemn Masiv

Scarile Interioare din Lemn

Pe langa aspectul estetic divers pe care il pot genera, scarile din lemn construite dintr-un material stratificat din stejar si fag vor rezista cu brio traficului intens. Lemnul masiv este un produs natural, bun izolator termic si acustic. Indiferent daca stilul amenajarii interioare este unul clasic, modern sau contemporan, lemnul ofera casei un ambient placut si primitor.

Scari din Beton Armat cu Trepte din Granit

Scarile Interioare din Beton Armat

Betonul armat este folosit cu precadere in constructiile de mari dimensiuni cum ar fi blocurile de locuinte datorita rezistentei sale mecanice ridicate. Acest tip de scari interioare nu exceleaza la capitolul estetic insa se poate finisa utilizand marmura, travertin, ceramica sau chiar si lemn.

Scari pe Structura Metalica cu Trepte din Lemn Masiv

Scarile Interioare din Inox, Otel sau Fier Forjat

Scarile din structura metalica sunt foarte raspandite in special la casele construite pe structura usoara, din lemn, panouri prefabricate, in casele verzi sau cele care au fost mansardate ulterior constructiei initiale. Metalele sunt elementele chimice care au proprietati fizice specifice precum luciu, este bun conductor de caldura si electricitate, solid dar mai ales maleabil.

Aceste doua ultime proprietati fac din metal materialul preferat unor astfel de constructii. Scarile metalice sunt in general construite din cadre metalice iar pentru trepte sunt preferate placi din material lemnos sau alte panouri prefabricate.

Scari cu Trepte din Sticla Securizata

Scarile si Balustrada din Sticla Securizata

Scarile sau balustrada din sticla genereaza o eleganta aparte unei locuinte. Folosirea sticlei este in tendinte in materie de design interior datorita proprietatilor sale de favorizare si pastrare a luminii in incapere dar si sentimentului de libertate si spatiu deschis pe care il ofera.

Tehnologia speciala cu ajutorul careia sunt realizate scarile sau treptele din sticla implica metode de laminare si securizare a sticlei in mai multe straturi iar grosimea foilor pentru trepte poate ajunge de la 20 milimetri pana la 40 de milimetri.

Balustradele din sticla sunt preferate si utilizate in mod frecvent de catre designerii de interior in spatii moderne sau case cu spatii reduse pentru o optimizare vizuala cat mai eficienta. Acestea pot fi personalizate prin frezari specifice sticlei pe aparate de tip cnc sau pot fi colantate cu diverse pattern-uri care se decupeaza pe masinarii de tip cutter-plotter.

Accesari: 3692
WhatsApp Messenger SVG
Facebook Messenger SVG