Amenajarea camerei copilului respecta reguli diferite fata de cele care se aplica intr-un proiect obisnuit de design interior. Aici primeaza functionalitatea, siguranta si mai putin aspectul, cel putin pentru primii ani din viata micutului sau a micutei. Configuratia si componenta mobilierului din aceasta camera se va schimba in functie de varsta copilului si de nevoile acestuia. E bine sa pornim cu cativa pasi siguri si de durata in privinta coloristicii pentru o astfel de amenajare.
Un sfat practic ar fi acela de a nu ne lasa prinsi in tentatia oferita de personajele animate sau a eroilor preferati ai copiilor. Folosirea unui tapet ne ofera posibilitatea unei decorari rapide avand avantajul de a se monta foarte usor si de a se curata printr-o simpla stergere cu o carpa umeda atunci cand se murdareste. Un alt aspect important al unui astfel de element decorativ este reprezentat de costul relativ redus raportat la alte tipuri de finisaje.
Puteti sa va jucati cu obiectele decorative, mici componente ale designului ales, corpuri de iluminat, draperii, covor si nimic mai mult. Noutatea este dusmanul plictiselii, de aceea recomandam metodele rapide de a personaliza un spatiu printr-o simpla zugravire sau folosirea unui tapet sau fototapet. Cand vine vorba despre a alege lavabilul, parchetul, mobila sau piesele mai costisitoare trebuie facuta o alegere de durata.
Pentru ce Culori Optam in Camera Copilului si ce Semnificatii au Acestea
Utilizarea si proiectarea inspirata din elemente ale naturii transmite mesaje subliminale creierului pentru a obtine senzatia de calmitate. Nuantele, peisajele, sunetele, parfumul si texturile regasite in natura reprezinta cel mai perfect echilibru si cea mai mare sursa de inspiratie pentru designeri.
In general trebuie sa ne axam pe o paleta coloristica ce este formata din nuantele naturii si variantele acestora cat mai pastelate; verde, bej, maro, albastru sau mustar. Acestea sunt culorile cu care oamenii se intersecteaza cel mai frecvent si creeaza senzatia de relaxare, asadar involuntar te vor face sa te simti bine atunci cand esti inconjurat de ele.
O culoare clasica de nisip este suficient de neutra pentru a functiona o perioada mai indelungata. Aceasta poate actiona ca si fundatie pentru detaliile ce o inconjoara, detalii care se pot schimba pe masura ce copilul incepe sa exploreze catre propriul sau stil.
Baza alba exprima curatenie si prospetime iar materialele cu finisaje natur adauga caldura incaperii. Albul combinat cu elemente natur, in special lemnul si materialele textile pot crea un spatiu calm si relaxant pentru copil dar poate fi in acelasi timp si bogat in texturi.
Albastrul are efect calmant, scade tensiunea arteriala pentru parintii grijulii dar ajuta si la reducerea anxietatii sau agresitivatii celor mici. Albastrul este deasemenea o alegere buna in termeni cromatici daca urmariti sa creati un mediu racoros intr-un spatiu cald sau cu umezeala ridicata.
Verdele este asociat cu natura si simbolizeaza sanatate si bunastare. Are efect relaxant asupra organismului, creste concentrarea iar unele studii arata ca poate creste capacitatea de citire facand din acesta optiunea perfecta pentru utilizat in medii destinate studiului.
Maroul si Bejul sunt culori pamantesti, calde si stabile, extraordinare pentru amenajarea interioara a unei camere pentru copii. Pentru un decor echilibrat, combinam nuantele calde cu cele reci si facem ajustari subtile de culoare prin mici atingeri cromatice.
Portocaliul este culoarea calda si reconfortanta care stimuleaza si inspira interactiunea sociala si comunicarea. Calda prin aspect si racoroasa ca citricele, aceasta este perfecta pentru camera copilului.
Mov-ul este culoarea asociata cu regalitatea si luxul, intelepciunea si spiritualitatea. Nuantele pastelate cum ar fi lila si lavanda sunt calmante si senine.
Galbenul este o culoare vesela, energica ce ofera camerei un aspect insorit si stralucitor. Este o culoare asociata cu fericirea iar in functie de nuanta si intensitate, galbenul subtil stimuleaza concentrarea in timp ce nuantele stralucitoare pot stimula memoria.
Rosul este una dintre culorile ce nu pot fi recomandate pentru camera copilului. Aceasta culoare este asociata cu agresivitatea si poate genera incapacitate de concentrare si cauza dureri de cap.
Un decor bogat in toate nuantele de roz poate fi ok, doar pentru o pieroada scurta de timp. Rozul este o culoare calmanta si relaxanta, ecova feminitate si empatie.
Desi nu constituie o optiune conventionala in designul de interior, o amenajare mai inchisa pentru camera copilului poate fi relaxanta. Elementele negre se folosesc foarte rar in designul de interior al camerelor pentru copii. Este o culoare puternica si intunecoasa ce trebuie folosita cu moderatie in amenajarile interioare.
Este recomandat sa se foloseasca in cazul in care camera beneficiaza de ferestre mari, multa lumina naturala si se recomanda utilizarea sa in combinatie cu nuante contrastante.
Alegerea Corpurilor de Iluminat Pentru Camera Copilului
Mangaierea nu vine numai de la parinti ci si din alte elemente din mediul inconjurator. Pentru un nou nascut, lumina este foarte importanta si necesara iar lipsa acesteia ii poate afecta sanatatea. Calduroasa si linistita lumina naturala sa fie din plin iar lumina artificiala sa fie blanda si linistitoare.
Perdelele sa cearna lumina pentru a permite razelor soarelui sa sarute fruntea micutului si sa scalde incaperea. Este recomandat sa montezi corpurile de iluminat ambiental pe tavan astfel incat lumina sa fie dispersata in intreaga camera intr-un mod uniform.
Luminile jucause formate din aplice, sa fie montate cat mai departe de accesul copiilor astfel incat sa nu se poata rani, sa-i dezvolte imaginatia si sa fie generatoare de spirit creativ. Pentru teme sau alte activitati va fi nevoie de o veioza sau o sursa de iluminat asemanatoare pentru birou si sa cuprinda un abajur cu figuri sau personaje din povesti.
Asigurati-va ca mentineti o lumina de veghe pentru a evita senzatia de teama sau a unor potentiale accidente pe timpul noptii. O lampa de birou sau un alt tip de iluminare cu sarcini este ideala daca un copil va face temele in dormitor si nu uitati de lampa pentru citire, cea mai importanta activitate inaintea unui somn relaxant, timpul povestilor.