7 sfaturi pentru a economisi bani atunci cand amenajezi locuinta

7 sfaturi pentru a economisi bani atunci cand amenajezi locuinta

1. Simplifică planul de compartimentare

Atunci când întocmești planul de compartimentare a spațiului pe care îl vei amenaja, redu la un minim posibil numărul de separare a zonelor prin pereți. Astfel vei avea mai puține uși (despre care știm cu toții ca pot fi destul de costisitoare), dar si mai puține suprafețe de finisat cu vopsea decorativa, tapet, profile, decorațiuni, etc.

Intr-o asemenea compartimentare spațiul total va fi mai generos si cu siguranța vei câștiga si mai multa lumina naturala. In general aceste recomandări se pot aplica in zone in care putem unifica bucătăria cu livingul, spațiul de luat masa sau holuri.

amenajare interioara dormitor apartament

2. Finisează pereții cu o vopsea de calitate

Deși poate suna contrar scopului de a economisi, o vopsea lavabila de buna calitate iți va salva bani pe termen lung. Proprietatea principala la care ar trebui sa ne uitam de fiecare data atunci când alegem o vopsea lavabila este, ei bine, cat este de lavabila?

Inevitabilul se întâmpla si cu siguranța pereții tai vor suferi din cauza unor pete, lovituri mecanice cauzate de scaune, piese de mobilier, etc. Posibilitatea de a-l șterge cu o cârpa umeda (ideal de cat mai multe ori) fără sa-i afectezi aspectul este una din cele mai importante caracteristici.

Puterea de acoperire este un alt factor important. Este ideal sa poți face retușuri sau reparații locale fără ca acestea sa fie vizibile sub forma unor pete după uscare.

Un tapet poate părea o alta opțiune buna pe termen lung. Acesta nu necesita retușuri la fel de frecvente ca o vopsea lavabila însă rezistenta lor la un soc mecanic sau la situații in care poate apărea condensul sau eventuale inundații cauzate de vecini este foarte mica. O astfel de investiție ce pare a fi pe termen lung se poate transforma intr-una păguboasă daca apar circumstanțele nepotrivite.

design interior living open space

3. Utilizează un singur tip de pardoseala

Este cunoscut faptul mulți furnizori pot oferi discounturi suplimentare daca faci achiziții mai cantitative. Poți așadar sa optezi pentru un singur tip de finisaj destinat podelei (exceptând evident băile si opțional zonele in care este necesar sa gătești).

Daca optezi pentru parchet, atenția se va îndrepta in mod deosebit către clasa de trafic pe care acesta o are. Pentru spatiile locuibile, cele trei clase de trafic sunt: 21 (spatii locuibile cu trafic redus), 22 (spatii locuibile cu trafic mediu si 23 (spatii locuibile cu trafic intens).

Daca rezistenta si întreținerea sunt opțiuni care primează pentru tine, atunci cu siguranța cel mai recomandat este sa alegi placi ceramice cu aspect de lemn. Acestea sunt concepute sa imite din ce in ce mai bine parchetul (uneori nici nu sesizezi diferența pana nu calci efectiv pe ele).

riflaje interior bucatarie open space

4. Redu la minim corpurile de iluminat

Utilizarea unui număr cat mai mic de lumini va reduce costuri care nu se refera neapărat la corpurile de iluminat in sine. Pe lângă costul efectiv al acestora, vei economisi si la materialele si manopera necesara poziționării lor in locuința. Traseele lungi prin care vei dori sa aplici o lumina intr-o anumita zona înseamnă in general săpături prin pereți, cabluri trase prin copex, doze, siguranțe, întrerupătoare cu mai multe module, etc. Adunate, toate acestea vor cântări destul de semnificativ daca ai un buget restrâns.

Recomandarea este sa utilizezi in aproape orice încăpere doua scenarii de lumina. Lumina principala care trebuie sa fie intensa si poziționata deasupra unei zone de interes (sau central pe camera). Pentru a te asigura ca intensitatea acesteia va fi suficienta in spatiul pe care il ai la dispozitie utilizeaza un calculator de lumina. In acest fel vei ști exact care este puterea de care ai nevoie. 

Lumina secundara, care in funcție de destinația camerei poate fi poziționata in lateralele patului (daca vorbim despre un dormitor), deasupra insulei de bucătărie sau a mesei de dining. Aceasta trebuie sa fie o lumina calda, mai puțin intensa, o lumina care sa creeze o atmosfera liniștitoare.

design interior baie apartament constanta

5. Folosește placi ceramice doar unde este necesar

Când alegi gresia si faianța pentru bai, nu folosi mai mult de trei tipuri de finisaje. Aproape toți producătorii de placi ceramice au colecții prestabilite sau oferă recomandări estetice pentru a obține combinații cat mai reușite. Daca optezi pentru aceste colecții sau recomandări si vei comanda totul intr-un singur magazin, costurile cu transportul vor fi centralizate doar la acel vânzător si este foarte probabil sa reușești sa obții si un discount.

Mulți producători au început sa renunțe la conceptul de gresie sau faianța. Aceștia concep plăcile ceramice astfel încât pot fi utilizate atât pe pereți cat si pe pardoseala. Poziționează așadar fără teama același finisaj atât pe podeaua din baie cat si pe peretele contra-blatului din bucătărie (daca vei considera ca ti se potrivește ca aspect).

Folosește plăcile ceramice doar in zonele pe care trebuie sa la protejezi. In baie poți renunța la plăcile de faianța in zonele care nu sunt expuse contactului direct cu stropii de apa. Este chiar recomandat sa lași pereții sa „respire” utilizând o vopsea decorativa sau lavabila.

plan amenajare apartament constanta

6. Calculează corect necesarul de materiale

Chiar daca ai apelat la servicii de design sau ai doar o echipa de constructori care se ocupa de proiectul tău, asigura-te chiar tu atunci când este vorba despre calculele materialelor necesare pentru implementare. Oricând pot interveni erori de măsurare, estimări de pierderi exagerate sau prea optimiste, etc. Cel mai sigur este sa respecți zicala „Măsoară de șapte ori si taie o data”.

design interior bucatarie open space apartament 2 camere

7. Utilizează mobilier standard

Știu, e dificil. Trebuie sa încapă fix in locul ala, sa aibă culoarea aia si sa se potrivească cu celelalte lucruri din camera. In 80-90% din cazuri nu este aplicabil si nu vei reuși sa găsești ce trebuie. Merita însă să încerci, iți va scuti o grămadă de bani. Mobilierul standard este fabricat in serie iar costurile sale de producție sunt mult mai reduse decât cel făcut pe comanda.

Poți încerca sa-ti compui mobilierul pentru bucătărie folosind corpurile modulare pe care multe magazine de bricolaj ti le pun la dispoziție. Vei fi surprins sa afli cat de multe modele de bucătarii conțin fronturi din MDF (cu sau fără frezare), feronerie de calitate sau alte accesorii premium.

Proiect realizat de Case 3D Interior Design in colaborare cu Ana Bitoleanu Interiors.

Accesari: 667
WhatsApp Messenger SVG
Facebook Messenger SVG